Artikler » Sandet - fladt, vådt og mystisk   Registrer     
Interessante Links
  
Foredrag efter Generalforsamlingen 2013

Sandet - fladt, vådt og mystisk


Efter årets generalforsamling 2013 blev deltagerne ført rundt i en hvirvelvind af historie, geografi, kultur, anekdoter, billeder og personlige oplevelser af Chr. Friis, formand i Vejby-Tibirke Selskabet. Bag formandsposten gemmer sig bl.a. en tidligere lærer, skovarbejder, vagabond og turistchef.

Det blev til et 1 ½ times uhøjtideligt causeri om ”Sandet – flad, vådt og mystisk”, som umuligt kan gengives på den ene side i Sandpapiret. Læserne må derfor her nøjes med ganske få kalejdoskopiske glimt og ikke mindst ærgre sig, hvis man ikke var til stede på Generalforsamlingen.


Pigen på heden 1915. I horisonten ses tørv stablet i "tørveskruer".

Hvem skulle tro, at pigen på billedet sidder tæt på det vi idag kender som Store Ryvej, i et fladt, vådt tørveområde? Men, vi skal også spole tiden næsten 100 år tilbage! Meget har forandret sig siden Sandflugten hærgede (1550 – 1738). 

Sandflugtskort fra 1600. Her er ikke længere nogen bebyggelse eller beplantning på Sandet. Kun sand! 


 Poul S. Christiansen. Varm sommerdag i Tibirke Bakker med udsigt over Arresø. 1910

Sandet og hele Nordkystområdet har skønne natur-kvaliteter, der har tiltrukket mange kunstnere gennem tiden: Viggo Johansen, Kaj Walter, Herman Vedel, Viggo Bentzon, William Scharff og mange, mange andre – har ladet sig inspirere til en mængde kunstværker vi nyder i dag.

På Sandet kan man stadig se maleren Erik Sieverts sommeratelier på Ll. Ryvej og det meget spændende Birkehuset, der var i maleren Cæsar Kunwalds eje.

Når nu det hele er så interessant, hvorfor er der så ikke skrevet en bog om Sandet? Den er måske på vej. I foråret 2014 udkommer en ny bog om Tisvilde Hegn af Flemming Rune, men Sandet er desværre ikke med her. Senere er det tanken at udgive en bog om Arresø-området – og her kommer man ikke udenom Sandet.

Find henvisningen til Vejby-Tibirke Selskabet under "interessante links" på forsiden af denne hjemmeside. Med et medlemsskab får man bl.a. de meget eftertragtede årbøger.

                                                                                        Steen Otterstrøm

 

 

 

    
 11. juli 2020  Copyright 2010 af Grundejerforeningen på Sandet   |  Om beskyttelse af private oplysninger  |  Vilkår for anvendelse
Trova tutti i nostri vestiti da sposa corti nella categoria